|
|
| | Přihlášení uživatele... | |
| | VYHLEDAT ... | | | DISKUSNÍ FÓRA... |
Kultura, společnost (148/1800) Láska, sex, vztahy (19/263) Obchod, finance (10/128) Počítače, Internet (40/240) Rekreace, sporty (38/305) Rodina, domov (8/99) Školy, vzdělání (37/424) Telefony, komunikace (7/140) Televize (34/672) Tlumočení, tlumočníci (13/103) Vzkazy (18/121) Záliby, koníčky, zábava (15/92) Zdraví, krása (11/235) Znakový jazyk (22/144) Ostatní (90/861)
| | ARCHIV... | 2006 2005 2004 2003 2002
založit novou diskusi
|
|
 |
| Výměna názorů, pohledů, postojů, ... |
| Diskusní fóra: Televize |
vlákno datum  |
|
Už se SP a "N"eslyšící dohodli...?
|
| Velmi by mě zajímalo jak se dohodli SP a "N"eslyšící na vysílání v TV- kolik % bude znakováno a kolik % titulkovano? Něco docela nechápu-naši žáci neslyšící chodí cca 10 let do ZŠ, další 4-5 roků na obory...většina do speciálních středních škol, a za cca 15 let nejsou schopni pochopit ani článkům v bulváru - Blesk.., kde je slovní zásoba neskonale menší a jednodušší než se naučí ve škole za těch 13-15 let. Za komunismu(!) většina žáku neslyšících na Moravě před 1980 byla schopna se vyučit mezi slyšícími v různých oborech i frézaři, i soustružníci apod. Teď nejsou schopni. Kde je chyba?! Myslím si, že orální metoda měla i své klady, Byla sice namahavější, pokud by se teď spojila se znakovanou češtinou přinesla by větší plody, než jak se učí teďka na školách-žáci prý nemusí vůbec artikulovat, natož odezírat i kdyby k tomu měli talent...
Také jsem zjistila, že biflujou pády, ale nejsou schopni před pády dát předložky.
Ví-li žák, které předložky patří ke kterému pádu, snadněji se naučí a lépe pochopí tu gramatiku a že má každý pád několik předložek je nutné se naučit jako vyjmenovaná slova-totiž nazpaměť a už na 1. stupni, jako jsme se to učili my před rokem 197O !! Pak budou mít menší problémy s ČJ, a ty už jim slyšící prominou, případně pomohou opravit. |
| paprsek - 24.06.2010 22:08 |
Odpovědět
| |
|
Re: Už se SP a "N"eslyšící dohodli...?
|
SP a Neslyšící nejsou a nebudou schopni se už domluvit - aspoň v současné době! Všechno, co je v příspěvku psáno je pravdivé a nezkreslené. A kdo za to může? Současné školství - svým nepoctivým přístupem k výuce a snahou ulehčit "těm chudákům" život včetně prosazování a všemožné podpory ZJ. A ta snaha jde tak daleko, že je neestetické při znakování mluvit(Dr. Macurová)
A my - starší ročníky - které kantoři dokázali orální metodou naučit češtinu - se dnes nedomluvíme s mládeží. A když - tak nechápou o co se jedná. Natož, aby pochopili, co je napsáno!
Jediné řešení je: pokračovat v opečovávání a izolaci Neslyšících dále a zavést vysílací stanici pouze v ZJ, ostatní stanice pouze ST.  |
| Paradise - 26.06.2010 12:01 |
Odpovědět
| |
|
|
Paní Macurové bych vřele doporučila, aby si zjistila na bývalé skole Sv. Kopeček-dnesní v Olomouci kolika oborům se tehdy žáci vyučili, vím bezpečně, že si vedli a snad i nadále vedou statistiku. Kolik jich tehdy odcházelo do normalních učňovských škol a jaké obory obory si volili, kolik teď do speciálních a jaké obory. To by se potom divila. Nic proti ZJ, sama jej ovládám, ony se k tomu děti stejně dostanou. Vybírají si snažší cesty . Mělo by převládat: "Těžko ve škole lehčeji v životě". Zatím, jak koukám kolem, je to naopak. Estetika by měla jít stranou-při znakování artikulovat byť bez hlasu. Stejně mohu říkat i já, že ve ZJ jsou neestetické přehnané mimiky(jak to kulantně napsal p. Bojar)- rovnou říkám grimasy a šleby, ty z nás dělají na pohled pro slyšící primitivy. |
| paprsek - 27.06.2010 22:52 |
Odpovědět
| |
|
|
Ještě jednu důležitou poznámku k ZJ. Připadá mi, že je nový trend - směřující k vnucování ZJ lidem, kteři mají sluchovou vadu a neužívají jej. Jako příklad uvádím, že nová sociální pracovnice v ČUN při rozhovoru na mne vytrvale znakovala - bez jakékoliv artikulace ačkoliv jsem na ni neustále mluvila! A od ostatních přátel vím, že zdravení probíhá stylem: ona zaznakuje pozdrav a oni odpovídají slovy..  |
| Paradise - 06.07.2010 18:46 |
Odpovědět
| |
|
|
| Tak to je opravdu důležitá poznámka. Je ale nutné si odpovědět, kdo je za tuto situaci odpovědný. Jestli je odpovědná sama pracovnice CUN a sama odmítá komunikovat jinak než ZJ nebo za to může škola, lektor, kurz atd. kde tato pracovnice byla nebo mohla být neustále poučována o ZJ a jeho využití a upřednostňování. Ale každý má právo na výběr komunikace. Pořád dokolečka, ZJ, ZČ, ZŘ. Tak proč se nenapsat společný názor ? Jen je nutné respektovat všechny skupiny SP. |
| colombo - 06.07.2010 20:03 |
Odpovědět
| |
|
|
| Myslíš novou účetní? Tak to asi p. Bojara nepotěší. Možnosti je, pokud ovládáš ZJ-specifické znaky, tak to na ni spusť jako z kulometu vsadím se, že bude zcela mimo. Nebo ji prostě řekni, že si přeješ orál.komunikaci. Respektovat musí, ZJ ať si zkouší na někoho, kdo to doopravdy potřebuje. A trvej asertivně na svém. Ona se má přizpůsobit SP, není nikde psáno, že ČUN je jen pro "N"eslyšící. Vytiskni desatero od Věrky Strnadové a dej ji to. |
| paprsek - 06.07.2010 20:15 |
Odpovědět
| |
|
|
Ano, je to nová slyšící aspirantka na funkci vedoucího centra ČUN! Je to její specifický přístup k nedoslýchavým a ohluchlým - komunikace pouze ZJ. Osobně ZJ neovládám, tak jsem si připadala velice divně. Ostatně - mimo ni je v centru další sociální pracovník - pan FŠ - s naprosto skvělým empatickým přístupem k sluchově postiženým - přesně dle individuálních komunikačních schopností a potřeb každého z nás. To je člověk opravdu na svém místě - a je vidět, že pan Bojar není v "obraze" - co se týče schopností jemu podřízených pracovníků.  |
| Paradise - 06.07.2010 22:10 |
Odpovědět
| |
|
|
Paradise: ta aspirantka není podřízená p. Bojarovi. Tímto se omlouvám, myslela jsem, že pracuje na ústředí. Kdyby to co na tebe zkusila na p. Bojara chtěl by odezírat. Natolik ho znám, i když ovládá ZJ i hodně specifických znaků, což málokdo z "N"eslyšících ví. Taky by její ochotu pochválil, ale řekl by, aby to nepřeháněla Zkus to asertivně. Poděkuj, ale chtěj artikulaci. Víš některým slyšícím je hlas neslyšících nepříjemný, a znakovaním chtějí předejít svým pocitům, ale to je neomlouvá, pokud chtějí pracovat mezi neslyšícími. Já taky nemám hlas jako televizní hlasatelky, ale s tímto jsem se nesetkala. Na takové mám recept, spustit na ně specif. znaky kaťušou. pokud si nedají říct. nedej se odradit. |
| paprsek - 07.07.2010 21:51 |
Odpovědět
| |
|
|
Milá Paradise, když člověk vidí poprvé člověka tak hned nepozná jak s ním má komunikovat. Třeba příklad FŠ, když k němu přijde neslyšící ovládající pouze ZJ tak na něho mluví aniž si uvědomí, že dotyčný jeho mluvu nemůže vnímat. Nejsi sama , kdo se do této situace dostává. Měli byste respektovat a rozličovat způsoby komunikace kterou si lidé dobrovolně vybrali, ne každý zvládne všechno jako třeba vy zrovna ZJ. |
| svraboska - 07.07.2010 22:03 |
Odpovědět
| |
|
|
Svraboška: nějak Ti ušlo, že Paradise na ni mluvila...Tak je ta aspirantka natvrdlá, nebo se cítila nadřazena... (což by bylo to nejhorší!) Nechceš ji poslat DESATERA od V, Strnadové , máš to kousek, blízoučko!
 |
| paprsek - 07.07.2010 22:34 |
Odpovědět
| |
|
|
| Paprsek: Upřesním to... Ten dotyčný ví, že ten druhý pouze znakuje (i když předtím za ním přišel a znakoval na něho) a přesto na něho mluví. Když toho člověka upozorníte na omyl tak se nic nestane. Chce to prostě čas až se lidé nevzájem poznají. |
| svraboska - 08.07.2010 06:56 |
Odpovědět
| |
|
|
| svraboška: nechce se mi věřit, že po prvním projevu Paradise aspirantka nepozná, že Paradise mluví-odezírá i.Asi ji-aspirantku měl v parádě radikální "N"eslyšící lektor a je vygumovaná...dobrý student, přece pozná na koho jak. Že bych se mýlila? Podle toho, jak tady píše Paradise, řekla bych, že je na tom s komunikaci stejně nebo líp než já. mě se ještě nestalo, že by někdo slyšící na mne po pozdravu spustil znakovku ( to by mě musel osobně znát)...a to je na mým hlasu poznat, že jsem neslyšící. Desatero prostě nezná, a to je základ komunikace se SP! |
| paprsek - 08.07.2010 21:22 |
Odpovědět
| |
|
|
| A vidíš v tomhle je zádrhel, třeba já mluvím a někdy jsem rád, že na mě ta osoba znakuje, myslím používá pomocné znaky a ulehčuje odezírání. Řadu kroků v komunikaci je třeba umět oddělit a brát v úvahu, že může existovat i jiný typ komunikace který jinému klientovi vyhovuje. |
| svraboska - 08.07.2010 22:01 |
Odpovědět
| |
|
|
To Paprsek: Bohužel, je to doslova tak, jak jsem napsala! Já jsem mluvila a mluvila - dáma sem tam znakování - až jsem z toho přístupu byla poněkud "mimo". "Rozhovor" završila tím, že na mne ukázala 2x prstem a pak nějaký znak - po kratší pauze jsem "byla osvícena": AHA...."ptala" se na mé jméno!!! A nejsem sama z nedoslýchavých - kdo si na tento komunikační styl (na mluvící zásadně znakovat) stěžuje. Ano - totální vygumovanost a nadřazenost.
Děkuji pěkně ale klientkou CSS za těchto podmínek??? nechci být!
A co se mne osobně týče: jsem bezmála 100% neslyšící - ale mluvím naprosto správně a spisovně - bez přízvuku a odezírám. |
| Paradise - 09.07.2010 10:02 |
Odpovědět
| |
|
|
| Milá Paradise, umět česky pro člověka, který ohluchnul po 30 letech není žádné umění. Naopak zázračné je, když se naučí česky mluvit člověk, který je hluchý již od narození. Českému jazyku je věnována péče od dob Husových, kdežto ZJ byl potlačován až do roku 1990 a proto tu podporu potřebuje. Nikdo neříká že se neslyšící děti neučí česky. Učí se, ale protože to nezvládají musí mít ještě nějaký jiný komunikační prostředek, proto mají i ZJ. Nevím kde je psáno, že ZJ je nadřazen češtině, to je naprostá blbost. Žádný komunikační prostředek není nadřazen druhému, každý si má právo vybrat, ten který mu vyhovuje. Paradisee, nikdo neútočí na tebe, že preferuješ češtinu tak zkus prosím tě respektovat ty druhé. |
| svraboska - 09.07.2010 11:15 |
Odpovědět
| |
|
|
OFF TOPIC: Promiňte, že zde píšu mimo základní dotaz v úvodu. Vy, kteří jste sluchově postižení, nebojte se při kontaktu se slyšícími osobami jim ihned v úvodu říct, jakým způsobem se potřebujete dorozumívat, jak komunikovat, co preferujete, ušetříte si tím různé nepříjemnosti! Mějte také trpělivost. Mnozí slyšící nechápou, jaké to je neslyšet! Paradise a sociální pracovnice jste si navzájem bohužel udělaly chyby, vše mohlo být jinak, kdyby se to v úvodu ihned vysvětlilo, jaké má být vzájemné dorozumívání.
Já jsem také sluchově postižená a uživatelka KI. Stala se mi taková perlička. Byla jsem v nemocnici na vyšetření před plánovanou operací. Paní doktorka do dokumentace pro sdělení lidem, kteří mne budou operovat, napsala o mně, že jsem NEDOSLÝCHAVÁ. Já jsem ji slušně upozornila, že ty lidi uvádí v omyl, že nejsem nedoslýchavá, ale zcela neslyšící (prostě totálně hluchá, mám úplnou oboustrannou hluchotu). No milá paní doktorka stála tvrdošíjně na svém, že to je pro ně lepší, když uvede slovo "pacient nedoslýchá". Marně jsem jí vysvětlovala rozdíly, že pokud budu na operačním sále, nic nebudu nic slyšet ani křik, hlasité mluvení, KI se musí sundat. Neměla jsem bohužel pochopení a dát jim zajímavou knihu: "Jak se dorozumívat s neslyšícím pacientem" jsem bohužel nemohla, neboť v prodejnách není ještě k dostání. Lékaři by se potřebovali doškolit na komunikaci - problémy se SP!  |
| Jeanie - 03.09.2010 09:51 |
Odpovědět
| |
|
|
| To je zajímavé, kam až jsme se dostali od té první otázky - Paradise se ptala, "jak se dohodli SP a "N"eslyšící na vysílání v TV- kolik % bude znakováno a kolik % titulkovano?"
Teď v dubnové novele paní Mgr. Věra Strnadová v zákoně prosadila, aby zůstalo nejméně 70 % titulkování a vedle toho aby bylo 2 % ZJ. Předtím bylo ST + ZJ počítáno dohromady jako 70 %. Takže díky tomu máme v zákoně svoje jisté, nemusíme se bát, že by ZJ byl přidán na úkor ST, ba naopak, máme tam zase o něco více titulkování než předtím. |
| svraboska - 09.07.2010 10:56 |
Odpovědět
| |
|
|
To Svraboska: tady došlo ke 2 omylům:
1.) Cituji: .. Paradise, nikdo neútočí na tebe, že preferuješ češtinu tak zkus prosím tě respektovat ty druhé.
Odpovídám: kde píšu, že na mne někdo útočí? Konstatuji pouze smutný fakt: velmi špatnou komunikativnost aspirantky na místo vedoucí CSS.
Já osobně AKCEPTUJI VŠECHNY KOMUNIKAČNÍ PROSTŘEDKY BEZ VÝHRAD.
2.) Dotaz o dohodě položil(a) Paprsek a ne já - a co se týče obav, že by se přidal ZJ na úkor ST - nenašla jsem to NIKDE NAPSANÉ!!! Diskuse byla zahájena v tom smyslu, že uživatelé ZJ miň a míň čtou ST a kdo za to může???
ŽE MÁME VÍC A VÍC ST- ALE CO Z TOHO MAJÍ UŽIVATELÉ ZJ? |
| Paradise - 09.07.2010 11:50 |
Odpovědět
| |
|
|
| To Paradise:
Milá Paradise. Je mi velice líto, že jsi zklamaná z komunikace s mou osobou. Tímto se Ti veřejně omlouvám, že jsem nerespektovala Tvoje komunikační preference. Chtěla bych Ti k tomu všemu ovšem říci pár slov. Velmi mě mrzí, že se o této věci dovídám tady na webu. Nevím sice, kdy se to stalo ale ptám se: Proč tu veřejně pošpiňuješ mou osobu, aniž bys mi dala šanci mou chybu napravit? Proč jsi mi přímo v té situaci neřekla, že jsi nedoslýchavá, a že bys byla ráda, abych na Tebe přestala znakovat, abych na Tebe zřetelně artikulovala? Například když jsem se poprvé setkala s panem Strakou, řekl mi hned, že na něj nemám znakovat, že mám mluvit. Pak mě poprosil, abych to s tou artikulací tak nepřeháněla a prostě mi dal hned na vědomí, jakým způsobem s ním mám komunikovat. Byla jsem velmi ráda, že mi hned řekl, jak s ním mám komunikovat, a že jsme si tak lépe rozuměli. Mám ráda přímé lidi! Naopak se mi příčí, když někdo není s něčím spokojen a nenajde v sobě dost odvahy na to, aby druhému člověku na rovinu řekl, s čím není spokojen a ke všemu si pak anonymně stěžuje na veřejné síti, aniž by dal tomu chybujícímu člověku šanci. Tohle je přesně jeden z důvodů, milá Paradise, proč je na světě tolik válek, sporů, nedorozumění, vražd, sebevražd a zla jako takového. Lidé spolu neumí komunikovat... Vůbec se mi nelíbí, jaké vztahy panují mezi neslyšícími, nedoslýchavými a ohluchlými. Připadám si tu občas jak v Africe za apartheidu :( Kdy lidé černé pleti měli zakázaný vstup do kaváren a prostranství pro "bílé". Ksakru jsme snad všichni lidi, tak nezáleží na tom, kdo slyší úplně, kdo slyší jen trochu a kdo neslyší vůbec. Proč se tu velmi často stává, že ohluchlí vyhazují neslyšící od stolu nebo naopak neslyšící nechtějí mít nic s ohluchlými? Člověk člověku je roven a nikdo nemá právo osobovat si nárok na nějako věc, prostor... Každý máme mít právo na stejné podmínky, příležitosti. Snažím se žít svůj život tak, abych vědomě nikomu neubližovala. V životě se samozřejmě stává, že člověk nevědomky někomu ublíží, ale s tím se nedá nic udělat. Důležité je, aby se člověk snažil respektovat všechny lidi kolem sebe. A nezáleží na tom, zda jsou to neslyšící, nevidomí, gayové, lesbičky, lidé odlišné pleti, nebo kdokoli jiný. Proč to pořád lidé nedokážou pochopit? Vezmi si například, kolik lidí by mohlo být dneska na živu, kdyby Hitler neměl tu ideu, že Židé, Romové a lidé odlišné barvy pleti nemají na této zemi co dělat - 6 milionů lidí by mohlo přežít. Asi se tu v tom moc hrabu... Svět je takový a jiný už nebude, nikdo není jenom dobrý a nikdo není jenom zlý - každý musíme začít sám u sebe.
Ještě k té mojí funkci. V dubnu tohoto roku jsem nastoupila do funkce vedoucí Centra sociálních služeb ČUN Praha. Pan Bojar mě osobně přijímal do funkce a můj projev ve znakovém jazyce tedy viděl. Studovala jsem (respektive studuji) na Filozofocké fakultě obor Čeština v komunikaci neslyšících a v rámci tohoto oboru jsem měla specializaci: Tlumočník českého znakového jazyka. Proto ta moje komunikace ve znakovém jazyce. Bohužel jsem neprošla žádným kurzem odezírání a nemám praxi s komunikací s lidmi, kteří jsou nedoslýchaví nebo ohluchlí. Proto moje komunikace s těmito lidmi není tak dobrá jako komunikace s neslyšícími. Samozřejmě ale pokud mi někdo řekne, že chce, abych zřetelně artikulovala, tak to udělám. Příště mi tedy prosím sděl svoje potřeby a já je budu respektovat, pokud to tedy bude v mých silách. Není na světě člověk ten, aby se zavděčil lidem všem. A proto je třeba komunikovat, diskutovat a sdílet myšlenky.
Přeji všem krásné léto! |
| Barbora_Harvánková - 13.08.2010 12:54 |
Odpovědět
| |
|
|
Ach Barboro, co takhle trošku zapojit mozek při tlumočení? Když ti někdo na tvoje znakování odpovídá orálně, tak selský rozum napovídá, že ZJ asi umět nebude, že? Koukám, že obor Čeština v komunikaci neslyšících ti trošku vymyl mozek, ale bude ti stačit troška praxe, abys věděla, jak to v životě chodí. Holt vliv Pevnosti je tady hodně velký, ke škodě neslyšících v budoucnu .. |
| Yama - 13.08.2010 22:00 |
Odpovědět
| |
|
|
Barboro, co tak asi s mojou drahou polovičkou uděláš? Blbě slyší, blbě odezírá, blbě znakuje...a bude tě potřebovat? Selskej rozum napoví - papír a tužku po ruce pro ty případy.  |
| paprsek - 13.08.2010 22:35 |
Odpovědět
| |
|
|
| No comment přátelé... Zřejmě se rádi trefujete do kohokoli, ať už se jedná o obor Čeština v komunikaci neslyšících, o Pevnost anebo o kohokoli jiného, kdo nesplňuje Vaše představy. Mohu k tomu říci pouze tolik, že jak obor Čeština v komunikaci neslyšících, tak i Pevnost znám a oběma děkuji za to, co mě naučili. |
| Barbora_Harvánková - 16.08.2010 13:53 |
Odpovědět
| |
|
|
Barboro, já se ptala na začátku tý diskuse na něco jiného...nechápu jak se to zvrtlo. Že má někdo na to či ono jiný názor, tak o tom je tady ta diskuse Nečil se a zapoj se. Bude veselo! Dlouho to tady spalo. jestli sis nevšimla, docela ráda si píchnu do vosího hnízda. I yama, jak se zdá se nezapřel .Toto neber jako hádky, ale jako výměnu názorů, ze kterých se můžeš i poučit stejně jako já. |
| paprsek - 16.08.2010 23:19 |
Odpovědět
| |
|
|
Netlučte nám do Barči myslím, že ani nevíte o koho se jedná. Podle toho čtení příspěvků si leckdo domýšlel někoho jiného, než je naše Barča. Taky na mě na začátku pustila znakovku a řekl jsem, že jí budou bolet ručky, ať na mě normálně mluví. Bylo to hned respektováno a od těch dob není problém.
Paradise- Je trochu Tvou vlastní vinou, že jsi nepožádala hned, nebo Tě vidí v klubu Barča málo kdy, aby si Tě zapamatovala.
Někdy, pokud to není osobní mluví i znakuje také proto, že neslyšící znakující jsou zvědaví o čem se bavíte a proto znakuje, aby viděli, že je to třeba o něčem, co je vůbec nezajímá a tak přestanou pozorovat o čem se bavíte.
Při mé minulé práci pro neslyšící jsem byl mnohokrát nucen znakovat i se slyšícími lidmi, dostal jsem to příkazem od vyšší instance (předsedy). Neumím znakovat se slyšícím, nějak se to ve mně schová, takže jen pokud jsem přesvědčen, že je to osoba preferující ZJ to ze mě vyleze. sami do zdi, za své chyby. |
| Gargamel - 02.09.2010 15:15 |
Odpovědět
| |
|
|
Milá slečno Barboro Harvánková, předem připomínám, že jsem ani neznala Vaše jméno, když jsme se setkaly v ČUN - natož, aby bylo mým zájmem Vás veřejně osočovat! Naše komunikační "setkání" mi pouze posloužilo jako příklad, jak by to vypadat nemělo, navíc jste jmenována nebyla a mělo prakticky doložit, proč se SP a Neslyšící stále nemohou dohodnout. Tzn.: při znakování je třeba také artikulovat(a mezi námi šeptem: je to zakázáno!!) . Vaše identifikace vyplynula až v následné diskusi.
Omlouvám se Vám - skutečně nebylo mým záměrem kritizovat Vás osobně. A navíc jsem nepředpokládala, že budu u vysokoškolsky vzdělané osoby považována po delším slovním projevu stále za znakující. To se mi stalo skutečně poprvé. Odpovídám se zpožděním - dřív jsem se na tuto webovou stránku nedostala a přeji Vám pevné nervy a hodně spokojenosti v ČUN. Mějte se krásně.  |
| Paradise - 03.09.2010 20:23 |
Odpovědět
| |
|
|
Cituji Tvoji větu: "Tzn.: při znakování je třeba také artikulovat (a mezi námi šeptem: je to zakázáno!)" Milá Paradise, znáš rozdíly při používání znakované češtiny a znakového jazyka? Domnívám se, že asi nikoliv. Bylo mi řečeno, že při použití znakového jazyka se dorozumívání nedoprovází artikulací, ale mimikou těla, které je jakousi součástí znakového jazyka. Při znakované češtině se může artikulovat a používá se v něm gramatika slyšící veřejnosti ( Pozn.: Pro pochopení mého výrazu gramatika slyš. veřejnosti - označuji tím skloňování, pády atd., které používáme v běžné češtině). Znakovanou češtinu - její tlumočení vidíš v televizi, např. v pořadu "Sama doma". Vím o tom, že uživatelé znakového jazyka bojují o to, aby se v pořadech používal znakový jazyk a nikoliv znakovaná čeština, které prý nerozumí, protože se v tomto tlumočení používá slovo od slova v gramatice slyšící veřejnosti. Znakový jazyk je hodně zkrácený a má prý údajně jinou gramatiku. Alespoň takto mi to bylo vysvětlováno. Já sama neumím ani jeden z těchto jazyků, odezírám ze rtů a velkým pomocníkem jsou mi skryté titulky, proto je preferuji. Slyším sice zvuky s kochleárním implantátem, ale ne vždy všemu rozumím, proto ST mi jsou velkým pomocníkem v porozumění popřadů. Odezírání z úst v TV však nejde, kamera přejíždí v obrazu sem - tam. Byla bych ráda, kdyby bylo v TV "tlumočení" jak v ST, tak i ve ZJ zároveň, využili by toho všichni a bylo by po hádkách. Otázkou je ale ochota slyšících v televizních společnostech a zapojení techniky pro toto "tlumočení". Oblibou u nich je, že nám říkají, že nemají peníze a požadovanou techniku. Nesmíme se nechat odradit, slyšící si musí uvědomit, že je to pro nás všechny SP velmi důležité a jaký to pro nás má přínos. Nesouhlasím však, aby byly pořady POUZE ve ZJ a tím by ST zůstaly nedostupné těm uživatelům, kteří je potřebují a ZJ neovládají, byli by v hluboké informační izolaci. Takže, domluvme se tedy společně na tom, aby bylo radši používáno obojí - ST a ZJ zároveň! Zajímaly by mne Vaše názory, co si myslíte Vy? |
| Jeanie - 04.09.2010 10:14 |
Odpovědět
| |
|
|
Milá Jeanie - tak myslím že jsi na velikánském omylu, když mne považuješ za neznalou rozdílů mezi ZJ a ZČ. To můj IQ nízko hodnotíš! Ostatně mám za to, že já osobně podstatně víc komunikuji se znakujícími než Ty, mám mezi nimi dost přátel. Dále bych tě ráda upozornila - že můj předchozí příspěvek se týkal vlastně jiného příbuzného tématu (vzájemná komunikace mezi námi), na které jsme se v diskusi dostali od vlastního tématu - ST a ZJ v televizi.
A můj osobní názor: nesmíme být tak sobečtí už vzhledem k tomu, že je nás procentuelně velmi málo a vyžadovat víc a víc ZJ v TV - který majoritní posluchače při sledování ruší. Řešení vidím v samostatném mezinárodním TV kanálu plně vysílaném v ZJ. To už je výzva pro novou generaci SP.  |
| Paradise - 04.09.2010 12:17 |
Odpovědět
| |
|
|
| Milá Paradise, omlouvám se, jestli jsem se Tě nějak dotkla. Dobře, tak to tedy znáš. Píšeš, že se domníváš, že máš hodně přátel mezi znakujícími více než já. Já Ti to neberu, ale i já mám také řadu přátel mezi uživateli ZJ a ZČ, jenom jsem Ti o nich neřekla. Setkávala jsem se s nimi v době mého dřívějšího pobytu na Severní Moravě, nejraději vzpomínám na B. Schneidera z Ostravy. Tento starý neslyšící pán uměl krásně komunikovat se všemi, jak se slyšícími, tak i s neslyšícími. Navíc měl takový elán a výdrž v tak vysokém velmi požehnaném věku, protože mimo jiné zvládal dlouhé pěší túry, až jsme se mu velice divili, jak to vydrží. Učila jsem se v Ostravě v kurzu ZČ, ale kurz nebyl dokončený a lektorka náhle ukončila výuku, důvod mi nebyl znám. To málo mi však nestačilo k porozumění v běžné komunikaci mezi Neslyšícími a právě pan B. Schneider mi hodně pomáhal s dorozumíváním mezi Neslyšícími. Reagovala jsem v příspěvku od Paprska, zde výše píše: "Velmi by mě zajímalo jak se dohodli SP a "N"eslyšící na vysílání v TV- kolik % bude znakováno a kolik % titulkovano?" Zamýšlela jsem se proto, zda by bylo lepší tlumočení v TV, jak v ST, tak i ve ZJ. Paradise: Tvůj návrh a názor, aby byl vytvořený samostatný televizní kanál ve ZJ nebo ZČ je velice zajímavý, ale byl by pouze pro uživatele ZJ nebo ZČ. A co ST? Chceš tedy, aby ST zůstalo v běžných TV kanálech? Pokud ano, tak nejsem proti. Vytvořit samostatnou televizní společnost Neslyšících pro vysílání ve ZJ nebo ZČ je zatím pouze hudbou budoucnosti! Z řad osob - Neslyšících by se museli hodně naučit znát veškerou televizní techniku, provoz a zajišťování vysílání, sehnat peníze. Slyšící lidé by jim museli pomáhat. Nyní toto nikdo nepřipravuje, zatím o tom nic nevím. Musíme reagovat na dosavadní současnou situaci, to znamená především zajištění tlumočení pořadů pro všechny skupiny sluchově postižených s pomocí současných možností. Má někdo z Vás ještě další zajímavý nápad, návrh, připomínku do diskuze? Co si o tom myslíte? |
| Jeanie - 04.09.2010 13:43 |
Odpovědět
| |
|
|